Kawa o wyjątkowym smaku, małej kwaskowatości i bardzo charakterystycznym aromacie suszonych w dymie owoców tropikalnych. Przywodzi na myśl zapach luksusowych kubańskich cygar. Kawa średnio palona, bardzo popularna we Francji w środowisku palaczy cygar i grających w golfa. Doskonała do przygotowania domowego espresso, użycie cukru trzcinowego uwypukla wyjątkowy klimat kubańskiej kawy.
Najbardziej uwielbiają tą kawę Japończycy - najwięksi koneserzy tego wyjątkowego napoju. Doskonała na dużą poranną kawę z ekspresu przelewowego, lub do przygotowania domowego espresso. Dodatkowe użycie cukru trzcinowego uwypukli wyjątkowy klimat kubańskiej kawy. Wyjątkowa z mlekiem - tworzy się wtedy niezwykle romantyczny duet.
OPIS |
Ocena Jakości: |
Specialty Coffee |
Rodzaj kawy: |
ziarnista, palona |
Intensywność: |
łagodna |
Kwasowość: |
niska |
Nuty smakowe: |
wędzone w dymie owoce tropikalne, tytoń |
Stopień palenia: |
średni |
Przeznaczenie: |
ekspresy przelewowe, ekspresy ciśnieniowe |
POCHODZENIE |
Kraj pochodzenia: |
Kuba |
Region: |
Sierra Maestra |
Plantacja: |
kooperatywa prywatnych farm |
Metoda obróbki: |
na mokro |
Gatunek: |
Arabika |
Odmiana botaniczna: |
Typica Catimor |
Wysokość upraw: |
1200 m n.p.m. |