Profesjonalne automatyczne ekspresy do kawy

Profesjonalny automatyczny ekspres do kawy nie należy do najtańszych urządzeń gastronomicznych. Obecnie rynek oferuje ogromny wachlarz możliwości takich ekspresów w różnym przedziale cenowym, jednak warto pamiętać, że wiele zależy od materiałów, z jakich urządzenie jest zbudowane oraz od wydajności, jaką może zaoferować ekspres. Inną cenę będą miały urządzenia, które mają wytrzymać obciążenie kilkunastu kaw dziennie, a zupełnie inną konstrukcję, materiały i cenę będą miały ekspresy, które są w stanie pracować ciągle z wydajnością 250-300 kaw dziennie.

Dodatkowym kryterium podziału ekspresów do kawy jest sposób parzenia kawy – ekspresy dzielimy na ciśnieniowe i przelewowe. Wysokiej jakości ekspres ciśnieniowy to najlepsze rozwiązanie dla lokali, w których serwuje się różne rodzaje kawy (głównie dlatego, że większość z podawanych kaw bazuje na espresso). W niektórych miejscach z kolei, szczególnie tam, gdzie potrzebna jest duża ilość czarnej kawy w krótkim okresie czasu idealnie sprawdzi się ekspres przelewowy. Ekspres przelewowy to dobre rozwiązanie na serwis śniadaniowy czy bufet pracowniczy.

Zdecydowanie jednak najwygodniejszym rozwiązaniem, zwłaszcza dla restauracji czy hoteli, jest ciśnieniowy ekspres automatyczny. Takie ekspresy są zwykle wyposażone w młynek i pojemniki na wodę oraz fusy. Profesjonalne automatyczne ekspresy do kawy są wykonane z odpornych materiałów, mają nowoczesny, ciekawy design i są intuicyjne w obsłudze. Nie bez znaczenia jest też fakt, że oprócz podstawowych funkcji mają one również rozbudowane funkcje dodatkowe, takie jak na przykład spienianie mleka, które pozwalają na przygotowanie różnego rodzaju specjałów kawowych o różnym stopniu zaawansowania.

Profesjonalne automatyczne ekspresy do kawy za sprawą wiodących koncernów paliwowych możemy spotkać na stacjach paliw: coraz częściej pojawiają się również w dbających o renomę restauracjach i hotelach – wszędzie tam, gdzie kawa nie jest podstawowym produktem, ale jest ważnym uzupełnieniem oferty. Czyli tam, gdzie wymagana jest wysoka jakość przygotowywanej kawy, jej powtarzalność, a także różnorodność oferowanych napojów kawowych.

Są to urządzenia zwykle droższe, o większym stopniu zaawansowania technologicznego, jednak jak sami Państwo widzą, mają różne zastosowanie i mnóstwo dodatkowych funkcji, dzięki czemu warto pomyśleć o zainwestowaniu w taki ekspres, gdy się prowadzi prestiżowe biuro, salon sprzedaży, stację paliw, a przede wszystkim lokal gastronomiczny lub hotel.